Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEUTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK

korona_kep.png

Vörös, sárga és zöld kategóriába csoportosítják az államokat. Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra.
A sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgároknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesni.
Akkor mentesülhet ez alól az illető, ha van negatív koronavírus-tesztje.
A helyszíni vizsgálat alapján karanténba kell vonulni mindenkinek 14 napra, ha felmerül a gyanú, hogy koronavírus-fertőzött. Ez lehet a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karantén vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karantén.
Ha a magyar állampolgár vagy rokona esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba kerül.
Ha az illető magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.
Magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.
Ha valaki karanténba kerül, sárga ország esetén egy, vörös ország esetén két negatív teszttel lehet kikerülni a karanténből.
Külföldről érkező nem magyar állampolgár Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be. A külföldi a sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, ha az a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léphet be. Ha nem áll fenn fertőzés gyanúja, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha arra lehetőség van és nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül.
Külföldről érkező nem magyar állampolgár zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
A kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel kapcsolatos költségeket, az ezután érkezőknek pedig már maguknak kell a tesztet fizetni, ha olyan országból érkeznek, amelyre a karantén szabályai vonatkoznak.
A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz. Az országok egyes kategóriákba sorolását pedig folyamatosan vizsgálják felül. (Hatályos besorolás a Hivatalos Értesítőben!)

 
 


Facebook

Jelenlegi időjárás


Térkép


WebAdminStatisztika

Most: 3
Összes: 188239
30 nap: 1881
24 óra: 70